Twee Belgische spelers ontwikkelen de voormalige scheepswerven in Gdansk

U bent hier

havengebied Gdansk loodsen

Twee Belgische spelers ontwikkelen de voormalige scheepswerven in Gdansk

Re-Vive en Alides kopen samen de voormalige Imperial Shipyards in de Hanzestad Gdansk. De oude scheepswerven zullen worden herontwikkeld tot een levendige wijk met een mix van verschillende functies.

Re-Vive en Alides, twee Gentse vastgoedspelers, zullen de Imperial Shipyards transformeren naar een bruisende stadswijk, met oog voor een duurzame totaalaanpak en een hoge levenskwaliteit.
Het masterplan bestaat uit een gediversifieerd aanbod van residentiële gebouwen, met meer dan 2 000 wooneenheden. Bestaande gebouwen met erfgoedwaarde worden gerenoveerd en zullen worden ingevuld door commerciële ruimtes, kantoren, cultuur, ontspanning en hotels, Daarnaast zal een nieuwe wandelpromenade de Imperial Shipyards rechtstreeks verbinden met het centrum van de stad langsheen de rivier.

Op basis van het bestaande bestemmingsplan bestaat het totale ontwikkelingspotentieel  uit ongeveer 300.000 vierkante meter bebouwde oppervlakte.

Gdansk is een Poolse Hanzestad aan de Baltische kust, met een rijke geschiedenis. Sinds de Middeleeuwen fungeerde het als één van de belangrijkste zeehavens in de regio. Daarnaast werd ook in Gdansk de eerste bom van de Tweede Wereldoorlog gedropt. Tijdens de  jaren ‘70 &’80, kwamen vele arbeiders van de scheepswerven in opstand tegen het communistische regime door stakingen te organiseren. In die periode ontpopte de scheepswerf van Gdansk zich tot de bakermat van de “Solidarnosc” beweging onder leiding van Lech Walesa, de latere president. In 1980 kwam de zogenaamde “Gdansk overeenkomst” tot stand. Deze omvatte 21 eisen van de scheepswerf arbeiders en erkende de onafhankelijke “Solidarnosc” vakbond. Deze overeenkomst heeft de val van het communisme in Europa bespoedigd.

De stad Gdansk maakt deel uit van het grootstedelijk gebied Tri-City, het vierde grootste stedelijke gebied van Polen met ca 1,4 miljoen inwoners. Tri-City is een van de meest dynamische en snelst groeiende gebieden in Polen.

De Imperial Shipyard site is gelokaliseerd ten noorden van de historische binnenstad. Het bevindt zich langs de oevers van de rivier de Wisla Martwa, op 15 minuten wandelafstand van het centrum van de stad. Aan de zuidwestelijke  grens van het terrein, naast  het Solidariteitsplein, opende in 2014 het “European Solidarity Center”. Dit museum behandelt de geschiedenis van de “Solidarnosc” beweging en wil op deze manier het belang van de bevrijdingsbewegingen delen met toekomstige generaties. De “Road to Freedom”  zal het Solidariteitsplein verbinden met de waterkant. Vorige week opende in de nabijheid van de Imperial Shipyard site, een museum over de  Tweede Wereldoorlog.

Over Re-Vive

Re-Vive werd in 2009 opgericht door Nicolas Bearelle en Piet Colruyt met de duidelijke ambitie om ondergewaardeerde stedelijke sites, de zogeheten brownfields, te herontwikkelen tot bruisende stadswijken. Re-Vive biedt hiermee een toekomstgericht antwoord op de maatschappelijke vraag naar kwalitatieve stedelijke ruimte, zonder resterende groenruimte aan te snijden.
 

Over Alides

Alides REIM NV is een vastgoedinvesterings- en ontwikkelingsbedrijf dat deel uitmaakt van de Gentse familiale Group Maes, opgericht in 1892 én de 3e grootste Belgische private holding in de 'Expertise Top 100' van 2016.
Alides REIM NV is gespecialiseerd in vastgoedinvesteringen, asset management én vastgoedontwikkelingen en beschikt over een uitgebreide kennis en ervaring met complexe vastgoedprojecten.
De activiteiten zijn opgebouwd rond 5 types van activa, namelijk kantoren, residentiële projecten, industriële projecten, hotels en zorgvastgoed.

Als hybride speler die zowel de competenties van een investeerder als deze van een ontwikkelaar combineert, bekleedt Alides een strategische positie in de Belgische vastgoedsector.