Historiek

U bent hier

Historiek

Group Maes is een Gents familiebedrijf met een sterke traditie in de bouwsector. Het bedrijf, opgericht in 1892, wordt vandaag geleid door de 5e generatie en wordt vertegenwoordigd door Sophie Maes.

1965

Oprichting nv R. Maes door Roland en Roger Maes en verhuis van de activiteiten naar de site Toemaattragel.

1968

In 1968 wordt Bouw en Immobiliën Maes (BIM) opgericht om de gebouwen, die door de aannemer werden opgericht, te beheren.

De jaren 60

Group Maes start met de bouw van honderden villa’s, woningen en appartementen, waarvan de groep een deel in portefeuille houdt. De groep is voornamelijk actief in Gent met de bouw van residentiële gebouwen, maar ook een papierfabriek in Langerbrugge, een waterzuiveringsstation in Drongen, grootwarenhuizen en schoolpaviljoenen behoren tot de realisaties. 

De jaren 70

Na het succes van de eerste werkingsjaren, breidt het werkingsgebied uit naar Brussel, waar men vooral de residentiële kaart trekt. Maar hét succesverhaal zijn de 1.800 schoolpaviljoenen die gebouwd worden over het hele land. Group Maes is één van de eerste in België met een eigen prefabfabriek en werkt volgens het principe ‘just-in-time’. De groep haalt in die periode veel overheidsopdrachten binnen. 
Om de crisis midden de jaren zeventig de baas te kunnen, diversifieert Group Maes nog meer. Financiële en Immobiliën Promotie (FIP) - een investeringsvennootschap – ziet het levenslicht. 

Daarnaast gaat de bouw van verschillende kantoorcomplexen van start. Zo bouwt de groep het ‘Ring Shopping Center Kuurne’, dat ze zal uitbaten tot de verkoop in 1989.
Samen met L&L De Meyer bouwt Maes de ondergrondse parking aan de Vrijdagmarkt, het ICC congrescentrum en het multifunctioneel complex Gent Zuid, waarvan ze ook de commercialisatie en het beheer op zich neemt. Beide shoppingcenters werden nadien verkocht.

De jaren 80

Group Maes levert de brugsierelementen voor de TGV in Frankrijk en de inkomboog van Euro Disney. De groep participeert in alle promotievennootschappen die de Brusselse Leopoldwijk tot het Europees centrum omtovert.   

De jaren 90

Group Maes verkrijgt samen met de familie Delori 160 ha industriegronden in Evergem en gaat zone per zone van start met de commercialisatie ervan. Ook de residentie Aquarel, het complex Dillens en het Ring Bedrijvenpark Kortrijk dateren uit deze periode.

In 1992 viert Group Maes haar honderdjarig bestaan met een groots feest onder een grote tent op de parking. 

2003

Volledige vernieuwing van de hoofdzetel.

2009

FIP en BIM fusioneren: Alides ziet het levenslicht. 

Vandaag

Group Maes zit niet stil en bouwt verder aan haar residentieel en kantorenpatrimonium met als orgelpunt tot dusver het Quantumgebouw aan de Dampoort. Group Maes bezit ook twee viersterrenhotels in Brussel.

De loodsen, waarin destijds het architectonisch beton werd vervaardigd en de bouwmaterialen werden gestockeerd, werden eind 2016 afgebroken. Op de site verrijst nu een nieuwe wijk met opslagruimtes, kantoorachtigen en woonentiteiten.

Nieuwe projecten staan op stapel: appartementen aan de site Rinkkaai (tussen Gent-Sint-Pieters en de Leie), assistentiewoningen en appartementen in Edegem, de wederopbouw van Copernicus in de Wetstraat, de verrijzenis van een nieuwe wijk in Gdansk (Polen) … 

 

Meer info over Group Maes