Aankoop van de iconische IT-toren op het meest prestigieuze adres van Brussel CBD.

20/12/2022

Alides Kantoren

Alides en Cityforward, een fonds beheerd door Whitewood, worden eigenaar van Tower Bell, het bedrijf in bezit van de IT Tower

De Gentse familiale groep en de Brusselse beheerder hebben in joint-venture het bedrijf gekocht dat eigenaar is van de iconische toren aan de Louizalaan.

Brussel, 20 december 2022 – Promotor en vastgoedinvesteerder Alides heeft samen met Cityforward, een fonds beheerd door Whitewood, de aandelen verworven van de Tower Bell NV, dat op haar beurt eigenaar is van de iconische IT Tower. Deze aankoop van AG Insurance is het startpunt van een langetermijnsamenwerking tussen beide partners. 

De IT Tower, een modernistisch gebouw ontworpen door de Belgische architect Walter Bresseleers, verscheen in de Brussels skyline in 1972. Het werd toen in gebruik genomen door de Amerikaanse International Telephone and Telegraph Corporation.

Met zijn uitzonderlijke hoogte van 102 meter is de IT Tower het hoogste gebouw van de Louizalaan. De 23 bovengrondse verdiepingen bieden 21.181 m² kantoorruimte en 516 m² ruimte voor retail en de vijf ondergrondse verdiepingen bieden plaats aan 306 parkeerplaatsen. De toren heeft met 30 huurders, waaronder het met een Michelinster bekroonde restaurant La Villa in the Sky, een bezettingsgraad van 87%.

De nieuwe eigenaars mikken er op om eind 2023 een “fully let” affiche te kunnen uithangen. In de komende jaren zullen zij verder investeren in het pand, onder meer om de duurzaamheid van het pand te optimaliseren.

« Door zijn bestemming, zijn architectuur et zijn uitzonderlijke ligging, past de IT Tower perfect in onze vastgoedportefeuille van kantoorgebouwen in Brussel. Deze aankoop bevestigt nogmaals onze ambitieuze uitbreiding in de hoofdstad », verkondigt Rikkert Leeman, CEO van Alides. « Wij zijn verheugd te melden dat deze aankoop de start is van ons partnerschap met Whitewood. De samenwerking tussen onze beide ondernemingen biedt verschillende synergiën die ten voordele van dit project worden ingezet.”  

« Deze aankoop vormt de tweede investering van het fonds Cityforward dat Whitewood heeft gecreëerd samen met Ethias en FPIM, nadat het fonds de aankoop van de Engie Toren in juli dit jaar heeft afgerond. De IT Tower, die perfect past in de strategie van Cityforward, geeft ons alles dat we zoeken: een iconisch gebouw in de hoofdstad en een partnerschap met de kwalitatieve Belgische speler Alides. Wij zijn blij om met hen te kunnen samenwerken en hopen dat dit het begin is van een vruchtbaar samenwerkingsverband ”, legt Frédéric Van der Planken, CEO Whitewood uit.

Financiële details worden niet vrijgegeven. De transactie werd gerealiseerd in samenwerking met de makelaars CBRE en JLL.  

Over Alides :

Alides, een familiale speler en deel uitmakend van de Gentse Group Maes gesticht in 1892, wordt reeds generaties lang erkend in de vastgoedsector. Dankzij haar hybride profiel van investeerder en ontwikkelaar, en inzettend op kwaliteit, duurzaamheid en vernieuwing realiseert Alides haar expansie op sterke stedelijke locaties zowel in België, Luxemburg als Polen.

Met haar ervaring in de kantorenmarkt en in de residentiële sector wil Alides haar referentiepositie behouden en versterken. Dankzij haar langetermijnvisie met haar gecentraliseerde aanpak naar de klant toe en gepersonaliseerde oplossingen, volgt Alides haar motto om “your partner in real estate” te zijn. Alides beschikt vandaag over een vastgoedportefeuille van meer dan 600 miljoen euro alsook over een ontwikkelingspipeline met een omzetcijfer van meer dan 800 miljoen euro.

Over Cityforward :

Het fonds Cityforward werd gecreëerd met als doel grote gebouwen in stedelijke wijken aan te kopen en die dan te transformeren in ESG-voorbeeldgebouwen. Vanaf het eerste uur bijgestaan door FPIM, het investeringsfonds van de Belgische staat en de verzekeraar Ethias, zijn de ambities van het fonds om het voorbeeld in de markt te zijn met het oog op duurzame verandering.  

Het fonds wordt beheerd door Whitewood, een Belgische beheerder van investeringen en  ontwikkelaar, gesticht in 2008. Met deze aankoop beheert de groep een vastgoedportefeuille van meer dan 2,2 miljard euro.

Highlights

Ontdek onze andere activiteiten

Get in touch

Interesse om te huren of te kopen?
Ons team staat voor je klaar.