Alides verwerft opnieuw een strategische locatie in het Poolse Gdansk

26/02/2021

Alides Kantoren

Waterside Alides

Alides verwerft opnieuw een strategische locatie in het Poolse Gdansk

Tweede aankoop op toplocatie in bloeiende Poolse havenstad

Gent/Gdansk, 26 februari 2021 – Alides, de Gentse vastgoedontwikkelaar en -investeerder, kocht het unieke Waterside kantorencomplex. Het gebouw heeft een commercialiseerbare oppervlakte van 9 320 m² op een toplocatie in de historische Poolse havenstad. Na de aankoop van de Imperial Shipyard in 2017, samen met Revive, is dit de tweede acquisitie van Alides in Gdansk. De aankoop past perfect in de ambitieuze groeistrategie van de familiale groep, die focust op het verwerven van strategische toplocaties met lange termijn potentieel, zowel in de kernsteden in eigen land, als in Polen en Luxemburg.

Een site die aansluit bij de ambitie van Alides

“Gdansk is een historische stad en we zijn dan ook zeer enthousiast dat we hier onze positie kunnen versterken”, stelt CEO Rikkert Leeman. “Na de Imperial Shipyard hebben we met Waterside een nieuwe strategische locatie in portefeuille. Het gebouwencomplex is gelegen langs het water, vlakbij de oude stad en de jachthaven, in een dynamische buurt die sterk wordt opgewaardeerd. Kortom, een ligging die perfect aansluit bij onze ambitie.” 

Naast kantoren huisvest het complex ook een bankfiliaal, verschillende handelszaken en een hostel. Alides wil het complex, bestaande uit vijf gebouwen, voorlopig verder verhuren om op middellange termijn alle herontwikkelingspistes te bekijken. “Het potentieel van de site is enorm,” stelt Leeman. “De bedoeling is om het pand op de middellange termijn te herontwikkelen tot een gemengd project dat aansluit bij de behoeften en de kwaliteiten van het omliggend stedelijk weefsel. Denk aan retail, kantoren en appartementen met zicht op het water.”

Alides kocht het gebouw van institutionele investeerder DEKA Immobilien, onder begeleiding van vastgoedmakelaar CBRE Poland. De koper werd begeleid door Dentons Poland Real Estate Team, onder supervisie van Maciej Jodkowski, partner, samen met Karol Lewandowski. De aankoopsom wordt niet vrijgegeven.

"CBRE is er trots op dat we Alides konden bijstaan bij de aankoop van Waterside. We zijn zeer dankbaar voor de professionaliteit en vastberadenheid van het Alides team gedurende het hele proces en we kijken ernaar uit om in de nabije toekomst opnieuw met hen samen te werken", aldus Jonathan O’Neill van CBRE Poland.
 

Strategisch belangrijke ligging

Het Waterside complex ligt langs de Dlugie Ogrody-straat, op een prominente locatie aan de Motlawa rivier. De locatie biedt snelle toegang tot zowel het historische stadscentrum als tot de levendige economische omgeving van de Tri-City agglomeratie, de op drie na grootste grootstedelijke regio van Polen met bijna 1 miljoen inwoners. Tri-City staat bekend als één van de meest dynamische en snelst groeiende gebieden in Polen. 

De Dlugie Ogrody-straat wordt bediend door trams en bussen en het centraal station van Gdansk ligt op amper 3,6 km. De luchthaven van Gdansk ligt op slechts 18 km van Waterside.

Historiek en economische groei

Gdansk, de Poolse Hanzestad gelegen aan de Baltische kust, heeft een zeer rijke geschiedenis en historisch erfgoed. De stad was vanaf de middeleeuwen een van de belangrijkste zeehavens en werd dan als een van de eerste steden gebombardeerd door Nazi-Duitsland in het begin van de tweede wereldoorlog. De scheepswerf van Gdansk is de bakermat van de door Lech Walesa geleide beweging Solidarność. In de jaren '70 en '80, onder het communistische bewind, streden de stakende arbeiders van de scheepswerven tegen de regering van de Poolse Volksrepubliek. Historici beschouwen Solidarność als een van de belangrijkste elementen in de val van het communisme in Oost-Europa vanaf 1989.

De jachthaven van Gdansk, het eiland Granary en de oude binnenstad liggen op een steenworp van de Waterside site. Talrijke residentiële, commerciële en openbare ontwikkelingen maken van het gebied een economisch dynamisch en opkomend district met een sterke toeristische aantrekkingskracht. Granaria Gdansk, gelegen aan de overkant van Waterside, werd onlangs genomineerd als finalist van de prestigieuze MIPIM-awards.

Highlights

Ontdek onze andere activiteiten

Get in touch

Interesse om te huren of te kopen?
Ons team staat voor je klaar.