Onze Geschiedenis

Alides heeft een rijke geschiedenis. Als onderdeel van het Gentse familiebedrijf Group Maes, opgericht in 1892, hebben we een sterke traditie in de bouw- en vastgoedsector. Vijf generaties lang werd het bedrijf geleid door de familie Maes. Vandaag schrijven we verder aan dat mooi verhaal, met in het achterhoofd heel wat belangrijke scharniermomenten, maar vooral ook met nog heel veel ambitieuze plannen in het vooruitzicht.

1892

Petrus Maes begint de familiale activiteiten als aannemer.

Doorheen de jaren worden de familiale activiteiten verder uitgebouwd door de tweede generatie Isidoor Maes en de derde generatie Gustaaf Maes.

1965

NV R. Maes wordt opgericht door Roland en Roger Maes. De activiteiten worden verhuisd naar de site Toemaattragel in Gent.

1968

Bouw en Immobiliën Maes (BIM) wordt opgericht om de gebouwen, die door de aannemer werden opgericht, te beheren en te exploiteren.

De jaren '60

Group Maes realiseert de bouw van honderden villa’s, woningen en appartementen, waarvan de groep een deel in portefeuille houdt.

De jaren '70

Het werkingsgebied breidt uit naar Brussel, waar vooral gefocust wordt op residentieel. Hét succesverhaal zijn de 1.800 schoolpaviljoenen die gebouwd worden over het hele land. Daarnaast gaat de bouw van verschillende kantoorcomplexen van start, alsook het winkelcentrum Ring Shopping Center Kuurne.

De jaren '80

Schelde I wordt gebouwd en opgenomen in de investeringsportefeuille. 

De jaren '90

Group Maes levert de brugsierelementen voor de TGV in Frankrijk en de inkomboog van Euro Disney en neemt deel aan tal van grootschalige openbare en private projecten. 

In 1992 viert Group Maes haar honderdjarig bestaan met een groots feest. Ook de ontwikkeling van het multifunctioneel complex Gent Zuid versterkt de groei en diversiteit van de groep. 

Group Maes koopt samen met de familie Delori 160 ha industriegronden in Evergem en gaat zone per zone van start met de commercialisatie ervan;

Aankoop van twee gebouwen in de Wetstraat, omgevormd tot het gebouw Copernicus.

2000

Schelde II wordt in gebruik genomen.

2003

De hoofdzetel wordt volledig vernieuwd.

2009

FIP en BIM fusioneren en wijzigen hun naam in Alides als stap naar de toekomst. 

Opening zorgresidentie "Wonen op Poel en Ramen".

2010

Opening tweede hotel Cascade Midi.

2012

Aankoop Zen-Park.

2014

Aankoop van het strategisch gelegen kantoorgebouw RAC Ter Plaeten van 15.700 m² kantoorruimte en 185 ondergrondse parkeerplaatsen, volledig verhuurd aan de Regie der Gebouwen

2015

Turnkey herontwikkelingsproject van prestigieuze kantoren op het Brusselse Square de Meeûs plein, in het hart van de Europese wijk. 

2016

Opening Quantum Building, een state-of-the-art duurzaam kantoorgebouw aan het Dampoortstation te Gent. 

Afbraakwerken van de industriële site aan de Toemaattragel, als startpunt voor een moderne hedendaagse ontwikkeling met een mix van wonen en werken.

2017

Alides koopt samen met Revive de voormalige Imperial Shipyards in Gdańsk, Polen voor een grootschalige, gemengde binnenstedelijke gebiedsontwikkeling.

Op 14 september viert Group Maes haar 125-jarige bestaan met een grootschalig evenement dat de volgende stap van de groei inluidt, de vernieuwde ambities van Alides als hybride investeerder én ontwikkelaar zorgen voor sterke groei van de activiteiten en resultaten. 

Oplevering van het iconische Oxygen Building in het hart van de Europese wijk te Brussel. 

2018

Alides koopt Espace Kennedy B in Luxemburg, een van de meest gegeerde gebouwen op de toplocatie Kirchberg. Het pand telt ruim 5.835 m2 kantoorruimte en ligt aan de Avenue John F. Kennedy, de hoofdstraat die Kirchberg verbindt met het stadscentrum van Luxemburg.

2019

Sophie Maes wordt op 1 mei opgevolgd door Rikkert Leeman als CEO en voorzitter van het Directiecomité. Rikkert wordt eveneens lid van de Raad van Bestuur van Alides REIM NV. Sophie blijft als niet-uitvoerend bestuurder actief betrokken in de verdere strategische uitbouw van Group Maes, samen met twee familiale en vier onafhankelijke bestuurders.

Alides REIM NV realiseert de verkoop van de aandelen van Immo Spa NV, eigenaar van Oxygen Office Building

2020

Alides rondt de aankoop af van de aandelen van Poppy Caesar NV, eigenaar van Woluwe Gate, een kantoorgebouw aan het begin van de Woluwelaan in Sint-Pieters-Woluwe. Het gebouw werd in 2012 gerenoveerd en omvat 8.851 mkantoorruimte, 339 marchiefruimte en 123 parkeerplaatsen. 

Alides verhuist haar hoofdzetel naar een nieuw state-of-the-art kantoorgebouw op de site Forum. Hiermee stelt Alides duidelijk klaar te zijn voor een ambitieuze toekomst als ‘your partner in real estate’.

Alides versterkt zijn positie in Brussel met de aankoop van het EFTA gebouw in de Europese Wijk. Dit gebouw van 2.567 m² kantoorruimte in de Josef II-straat is een strategische acquisitie dat een groot potentieel biedt voor een vlotte herontwikkeling.

Alides verkoopt kantoorgebouw Espace Kennedy B in Luxemburg aan een Frans pensioenfonds beheerd door LaSalle Investment Management. Dit kroonjuweel werd door Alides aangekocht in juni 2018. Na een grondige renovatie slaagde Alides er in no time in om het kantoor 100% te verhuren, onder andere aan één van de meest waardevolle bedrijven ter wereld.

2021

Het Copernicus-gebouw, een kroonjuweel van Alides in de Wetstraat in Brussel, wordt voor 20 jaar verhuurd aan de Europese Commissie. De overeenkomst rond het Copernicus-gebouw is een van de belangrijkste vastgoeddeals in de hoofdstad in 2021, die de fundamenten legt voor de verdere groei van Alides.

Alides breidt zijn Brusselse ontwikkelingsportefeuille verder uit met 2 aankopen in het Brusselse. Enerzijds werd Alides eigenaar van de vennootschappen die eigenaar zijn van kantoorgebouw "Science-Montoyer", ook wel Montoyer 34 genoemd, gelegen in het hart van de Europese Wijk. 

Anderzijds werd de site gelegen aan de Tervurenlaan en de Hertogstraat in Brussel aangekocht. De vroegere hoofdzetel van de Tiense Suikerraffinaderij heeft alle troeven om, in lijn met de strategie die Alides hanteert, een succesvolle nieuwe ontwikkeling te worden.

Alides verwerft opnieuw een strategische locatie in het Poolse Gdansk. Na de aankoop van de Imperial Shipyard (Stocznia Cesarska) in 2017, werd nu ook het unieke Waterside kantorencomplex aangekocht.

2022

Alides koopt maar liefst 4 iconische gebouwen aan in Brussel: Gulledelle 100, Commerce 44, Gerling House en IT Tower. Daarnaast realiseert Alides Polska een eerste aankoop in Warschau.

2023

Sven De Bondt treedt per 1 januari 2023 toe tot het directiecomité als Chief Operational Officer van Alides. Daarmee versterkt en professionaliseert Alides zijn managementstructuur.

Alides heeft het kantoorgebouw gelegen aan de Frankrijklei 121 in Antwerpen aangekocht. De aankoop past volledig binnen de expansiestrategie in het kantorensegment, die erop gericht is een duurzame toekomst te geven aan verouderde gebouwen op toplocaties.

Sport Vlaanderen reikte op 8 mei 2023 voor het eerst de Sportbedrijf-Awards uit. De prijs is een erkenning voor bedrijven die inzetten op een sportieve werkomgeving. De jury selecteerde Alides als één van de vijf winnaars.

Get in touch

Interesse om te huren of te kopen?
Ons team staat voor je klaar.